Hoppa till innehåll

Planering

Innan vi åker på våran årliga semesterresa så är det mycket planering bakom så att allt ska fungera så bra som möjligt. Sen att jag är ett freak vad det gäller listor och tabeller och kartor gör ju saken både lätt och svår ! Sambo Annika himlar med ögonen och säger det är bra jag fixar så slipper hon göra det ! Årets resa är planerad till Mosel bla, sedan lurar vi på antingen Italien eller Spanien. Samtidigt följer vi Coronasidorna som speglar hur det ser ut i olika länder. Inget är hugget i sten och skulle det vara så vi blir hemma så är det ingen större förlust. Båtbiljetten är den enda som kostar o det är ca 700:-

Oftast så är vi lite åk trötta när vi kommer hem och det brukar ta ett par veckor innan resan sjunker in med alla intryck och upplevelser. Men sedan så vaknar vi sakta till liv igen och börjar fundera båda två om vart vi ska nästa år ! Efter lite bollande fram och tillbaka, lite läsning på nätet så har vi satt upp målet för nästa resa.
Ungefär så går det till då vi bestämmer ett mål. Många ger sig ju bara iväg och kör dit nosen pekar, ja det funkar när vi har kommit ut från Sverige och är nere i Tyskland för då ligger hela Europa framför oss. Men sträckan Nyköping-Trelleborg är ren transport numera.
Tråkigaste vägen ? Det är E4:an ner till Skåne. Tvåfilig motorväg hela vägen, som att köra i ett grått dike. Ca 60 mil blir det till Trelleborg.
På sin höjd stannar vi och tömmer och fyller det som är tomt, förutom på en punkt. Vi tom kör på diesel, helst ska lampan för tom tank lysa då vi rullar ombord på färjan ! Varför det då ? Jo för att i Tyskland så är dieseln så mycket billigare så vi tjänar ca 150-200 kr att tanka i Rostock mot Sverige. Dessutom så är det ofta bättre kvalittet på dieseln där mot Sverige. Här kan ni se priserna i Europa.

Appar

För att underlätta när vi är ute så har vi ett antal olika appar vi förlitar oss på. Mest för att hitta ett ställe att sova på över natten eller ett par dagar på en camping. Men sedan har vi appar för Gröna Zoner i storstäderna och landet vi besöker. Vi har iPads och iPhone från Apple sedan många år och upplever att det fungerar väldigt bra.

Green-Zones För att se vilka städer och delar av Europa vi kan köra genom och för att se hur mycket föroreningar det är dagliugen.

ViaMichelin Kart planering som drar upp körruter i Europa, fungerar fantastiskt bra

Ställplatser Används för det mesta när vi kör i Sverige, går att filtrera rätt mycket hur och vad man vill stå över natt eller campa etc

Campercontact Listar campingar, parkeringar och ställplatser både i Sverige och Europa

Park4night Ännu en app som listar campingar, parkeringar och ställplatser både i Sverige och Europa

GPS

Sygic Truck Hade tidigare Sygic men har uppgraderat till Truck nu eftersom där kan du skriva in storlek på ditt fordon. Sedan väljer den vägar som ditt fordon kan köra på. Tacksamt att inte hamna i små återvändsgränder där du får backa ut. Fungerar både Online och Offline

Google maps Behöver väl inte tillägga så mycket, fungerar både Online och Offline

Första året vi skulle ut 2018 till Kroatien så lusläste jag alla listor som fanns vad som ska med eller inte. Det slutade med att vi troligen körde med överlast hela vägen till Kroatien T/R. Tror vi hade 150kg överlast då vi passerade vågen i Nyköping. Nu är vi mer luttrade och har anpassat packningen efter vad vi behöver och nu är det betydligt lättare, även om det blir lite mer än vanligt. Sedan kollar vi pass, försäkringar (hemförsäkring) biljetter etc. Har en mapp med där alla viktiga papper är utskrivna eftersom data och IT inte alltid är lika utbrett som i Sverige. Vi har även lärt oss den hårda vägen att cash is king.

Stod på en mack i ett stort shoppingcentrum i Tyskland, hade börjat tanka då jag ser att det står en lapp på tyska på pumpen att dom inte accepterar betalkort…..WHAT vi har ju inga kontanter. Detta skapar ett stressmoment eftersom jag redan fyllt på halv tank typ 30 liter. Hur ska jag nu betala för bränslet. Slutar med att sambo Annika tar en snabb promenad in i shoppingcentret och letar upp en bankomat. Så löste det sig, men numera har vi ALLTID riktiga pengar med oss.

Det jag funderar på i år är om jag behöver reservhjulet och om jag kan plocka bort lite verktyg i verktygslådan. Just nu har jag nog komplett uppsättning vilket gör ca 20-23 kg samt ett reservhjul som jag troligen inte kan sätta på utan får ringa bärgare. Det går oftast fortare att ringa assistans på stora vägarna i Europa än att ställa sig och byta själv vilket kan vara indirekt livsfarligt med tanke på trycket som är på vägarna. Och tempot är betydligt högre.

Mat & kläder

Vi brukar bunkra lite torr varor typ pasta, kaffe, färdigrätter frystorkat för sin enkelhet. Väldigt bra om man har en kördag så bara stanna och koka vatten så är maten klar. Vatten har vi haft en del diskussion om men jag har rättat in mig i ledet nästan och numera köper vi vatten på flaska. Allt vatten smakar inte gott och luktar inte så bra heller, men vi har aldrig blivit sjuka pga av vattnet. Första året vi var ute så var räddningen Lidl, där vi handlade det mesta men sedan har vi slappnat av mer och mer och numera tar vi första bästa affär. Oftast så handlar vi lite över disk som är vanligt ute i Europa men inte här. Folket i affärerna är ofta hjälpsamma och funkar inte språk så går det med teckenspråk !

Klädmässigt så blir det ganska enkelt det mesta finns att köpa för en billig peng och så är det ju lite av tjusningen också att få shoppa och se lite annat än hemma. Jag menar efter tre kyrkor, några slott och en o annan bro så är du rätt mätt på kultur på det viset. Tar med en bunt t-shirts, långbyxor, en jacka modell tjockare samt underkläder. Tvättar gör vi på campingar när vi står still en dag eller två. Kostar en slant men det är oftast det enda sättet om du inte kastar skittvätten 😉

Sååå så ser vår planering ut i stort ! Alla har sina specialare så även vi. Det mesta löser sig vartefter vi är ute och det är också lite tjusningen i att resa allt är ett äventyr oavsett om du ska sträck köra till Spanien eller om du ska flyta runt i Tyskland och Frankrike. Vi har rest så här sista fyra åren, vi jobbar hela sommaren då det är full fart i Sverige och sedan åker vi söderut i mitten på september. Då förlänger vi sommaren med minst en månad eftersom värmen ligger kvar nere i syd Europa.
Har ni tur kanske vi ses därute !

Publicerat iResa

6 kommentarer

  1. Gunnar Hållander Gunnar Hållander

    Jamen hemska saaaaker vad intressant preludium du skriver, nästan så man ser hur ni bökar och stökar och tack för rätt adress!

  2. Jag som hängde med Tysken ett tag minns att han alltid gick in på macken i Sverige och betalade, han fattar inte varför så få använder kontanter i Sverige.
    Det är ju världsbäst med listor och planering och ha utskrivna papper. Jag åkte till Asien med en väninna som skrattade för att jag hade skrivit ut allt som hon hade i mobilen. Skrattar bäst som skrattar sist tänkte jag när hennes mobil inte fungerade och jag tog fram även hennes biljetter i pappersform 😀
    Jag önskar att jag hade husbil men det får förbli en dröm

    • Papper fungerar i alla lägen jag vill ha det i alla fall för det kan inte tappa kontakten eller strula

Kommentarer är stängda.