Hoppa till innehåll

I väntans tider

Senast uppdaterat den 12 december, 2020

Japp vi går i väntans tider men inte som ni tror att det är en liten sladd på väg, utan vi väntar på vår nya husbil. Eller ny den är bättre begagnad och det är en Euramobil från 2004. Tanken är att vi ska hämta hem den från Örkelljunga i december, men just nu är vi som barn på julafton som väntar på tomten. Eller i alla fall jag (Micke) !

Upprinnelsen till bytet är ganska dråpligt. Jag såg den redan i början på juni då den dök upp på Blocket hos Bengt i Örkelljunga hemsida. Sparade sidan från Blocket, och läste då och då på vad det var och alla teknikaliteter som ingick. Skickade en blänkare till Annika sambo då och då, men vi var rörande överens om att vi inte skulle byta och att vi klarar oss bra med vår MicAnn ännu ett år eller två. I synnerhet då vi renoverat hela Truman under våren för 15000:- så var det inte läge att tänka på byta husbil.

Nåväl jag tittade till sidan Bengt i Örkelljunga då och då men det vart inte mer än så. Vi skulle inte byta husbil. Det drog ihop sig till semester i augusti, som ni kunnat följa oss på är på bloggen. Vi gjorde ju en riktigt trevlig hemester tur på 450 mil. Fjärde veckan av fem så var vi på väg ner till Skåne, men så vart det lite väl mycket regn. Vi hade att göra hemma, och det rann iväg en hel del måsten så vi beslöt att åka hem en vecka tidigare bara för att starta upp lite försiktigt med alla projekt vi hade och har på gång. Det regnade galet mycket den här dagen och vi drog iväg från Denningarums gård mot Älmhult för att besöka IKEA museet. Intressant plats och roligt att se hur det började en gång i tiden. Sedan skulle vi fortsätta upp mot Jönköping, Annika sambo ville se lite människor och jag tyckte vi kunde åka in på A6.

Tanken var att vi skulle stanna över natten på Kattugglan, en ställplats efter gamla Riksettan vid Ljungby för att sedan åka norrut mot Jönköping. Men den föll oss inte alls i smaken, nära vägen, livlig trafik så vi malde på och tog sikte på Markaryd ! Som låg söderut mot färdvägen vi hade planerat, tänk så tokigt det kan bli ! Hur som vi stannade i Markaryd på campingen mitt i stan och sov gott och servade husbilen med vatten och tömning och uppfräschning av oss själva. Dagen efter var det lite grådaskigt och jag satt och slö surfade som vi gör efter frullen. Vi hade ingen större brådska utan tog god tid på oss. Jag surfade in på Bengt i Örkelljunga´s sida igen och såg att den låg bara 2,5 mil från Markaryd, men söderut. Vafan tänkte jag nu är jag så nära så då kan vi likaväl åka och titta på den ! Jag sa inget till Annika sambo som skulle börja köra, utan la bara in kursen i vår Sygic GPS.

Till saken hör att sambon inte är så intresserad av kartor och GPS så hon sa inget utan satte sig bakom ratten och började köra. Jag startade GPS:n och den pekade på Örkelljunga ! På skylten ut på E4:an står det Örkelljunga Helsingborg ! Ingen reaktion hon gasar glatt ut och vi sitter och småpratar som vanligt. Efter ca 25 minuter så dyker ju påpassligt nog Bengt i Örkelljungas butik upp på höger sida vid avfarten och sambon skrattar till och säger ”NÄHÄ så oväntat” och skrattar gott åt mitt hyss ! Ja vafan säger jag vi var 2,5 mil från, nu tittar vi på den hon vet vilken jag pratar om, så är den ur världen sedan säger jag !

Vi åker in och parkerar på Bengt i Örkelljunga ställplats och vi kommer precis då dom öppnar 12:00 och det är galet mycket folk som kommer i husbilar, husvagnar och vanliga bilar. Vi går in och jag går målmedvetet till den jag tittat på under tre månader nu. Den ser bra ut på utsidan, lite sliten på vä bak men annars ok. Sen tar en omfattande kontroll av husbilen vid, fast vi har inte en tanke på att köpa den men vi öppnar lådor, undersöker hur det ser ut, hur det fungerar, går ut och in känner klämmer pillar på allt vi ser. Tar säkert 1 o en halv timma sedan är vi klara, kollar lite på andra modeller men jag är rätt kallsinnig finns bara den här eller ingen, men vi ska inte handla husbil det är vi helt på det klara med fortfarande. Men det var kul att se den i verkligheten.

Så vi går ut till vår husbil, kokar kaffe tar en lunchmacka och får besök av ett par som såg vi hade 15+ dekalen på vår husbil. Vi blir sittandes och pratar säkert en halvtimma vart vi vart och ska och utbyter erfarenheter som är brukligt. Dom försvinner iväg hem till Vimmerby och jag säger till Annika sambo att ska vi inte provköra i alla fall, sen skiter vi i den och åker vidare ! -Men vill du det då ? säger hon, ja då är den klar sedan säger jag så kan vi gå vidare. Ok in igen leta reda på en säljare, hittar en helt otroligt trevlig säljare vid namn Kit, som servar allt och alla idag. Hon säljer husbilar, svarar på frågor från alla som är där, fixar batterivagn till oss, eftersom batteriet var slut i den vi ville provköra. Hon är tom med ute och hjälper oss igång. Det är kundservice.

Annika sambo frågar om jag vill börja köra, nej kör du säger jag du sitter redan vid ratten ju. Hon ställer in stolen och säger ”shit vad man kunde ställa in den på många sätt”, tiltar (lutar) stolen fram och tillbaka höjer och sänker stolen, ställer in ratten, speglarna och allt är eldrivet inifrån. Så drar vi iväg ut mot Laholm, och vips så är den uppe i 110km/h ! Va hur gick det till hojtar Annika sambo ! Det är dessutom automatlåda/robotlåda och starkare motor så det drog iväg galet bra mot vår gamla husbil. Det var tyst hördes bara ett svagt motorljud om vi jämför med våg gamla husbil.

Men något fel är trasigt, det skakar galet mycket i ratten hela tiden och det är inte obalans i däcken. Vi byter och jag kör en bit tills vi hittar en stängd mack där vi svänger in och nu vidtar felsökning för vibrationer. Vi hittar inget fel, men vadå vi ska inte ha den så spela roll.

Vi tar fram fjärrkontrollen till EP stödbenen och hissar upp den flera ggr. Första försöket gick bara tre av fyra andra försöket fungerar alla. Skrattar och säger att det är inte svårt att byta däck då den är upphissad på stödbenen ! Kollar lampor, däckmönster, lackskador etc men vi ska ju inte köpa den….. Så efter vi vart ute drygt en timma så åker vi tillbaka till Bengt i Örkelljunga, kör in och parkerar.

Vi sitter kvar en stund och pratar om hur olik den var vår nuvarande och vilken skillnad det var på en rad punkter. Hur stark den här var, tyst, stabil. Så säger Annika sambo, att nej men det här var ju trevligt hur ska vi nu kunna fortsätta med vår gamla bil ! Vi får nog fundera på köpa den här ! Jaaaa där satt, den vi ska byta husbil vi ska byta upp oss !

Så nu går vi i väntans tider, vi hoppas kunna hämta hem den innan jul då vi lämnar vår gamla MicAnn i inbyte. Sen ska den nya in i garage fram till mars då vi har flyttat oss själva några mil söderut till Nyköping !

Publicerat iResa

3 kommentarer

  1. Grattis till den fina husbilen! Så det kan bli ibland, men det låter som om den var menad till er!
    Idag ska vi åka ner till Jönköping för de ska fixa några garantiärenden på vår husbil och när vi hämtar den till helgen får den åka in i vinteridet. Sedan är det bara att vänta på våren…. (tänk om den ville bli coronafri…). Ha det så bra!

  2. Men shit va kul! Grattis!! Ni blir säkert supernöjda, jag menar det är ju inte direkt en affär ni bara hoppat in i. Långt och moget över vägande. Bra där. Och grattis igen!
    Kram på er!

  3. […] ! Vi har ju köpt en ny husbil, en Eura Mobil T742. Affären gjorde vi klar redan i september under semestern. Men Bengt i Örkelljunga behövde minst tre veckor på sig att klargöra bilen, och vi skulle hem […]

Kommentarer är stängda.