Hoppa till innehåll

Epilog 2020

Så tog det slut även denna sommar och semester. Vi har som väldigt många andra haft hemester i år, vilket inneburit att vi kuskat land och rike runt enbart i Sverige. Även om våra grannländer släppte på sina karantän krav allteftersom sommaren gick så valde vi att stanna i Sverige, och planen var så också. Vi skulle semestra på hemmaplan. När vi åkte fredagen den 14 augusti var det strålande sol och sommarvarmt ute och värmen höll väl i sig till stora delar hela tiden vi var ute. Ja det är klart vår avstickare upp till Stekenjokk där var det mera höst temperaturer på mellan 6-8 grader varmt, men för övrigt så har vi haft ganska medelvarmt hela perioden.

Hur har det vart då ? Ja frågar du mig så kommer jag svara Sverige är Sverige ! Man vet vad man har och man vet vad man får, så enkelt är det. Det är tryggt att åka husbil i Sverige, vi började med att åka norrut och visst det fanns ju husbilar ute men inga stora massor som det skrivits om under hela sommaren. Vi har fått plats på alla ställplatser vi har besökt utan några problem. Men det är klart om man bara ska åka på topp tio platser då kan det hända även vi hade fått söka lite mer aktivt eller vara ute i PRO tid som jag skämtsamt brukar säga. Alltså mellan 0800-1000 då brukar det röra på sig vart du än står, då ska många iväg till nya ställplatser och det kommer nya gäster som har förhoppningar om att få en attraktiv plats.

Tongångarna har vart höga i sommar mot husbilsåkare överhuvudtaget. På Stekenjokk har det vart rusning tydligen, inget vi märkte av. Natten vi stod där var vi 11 husbilar och en husvagn. Sen kan man ju diskutera i evigheter om det är bra eller dåligt den lilla tidsperiod då många är på plats. Frågar du turistindustrin norr om Dalälven, så kommer dom lovprisa turisterna i år. Men frågar du samerna, så lär dom vara mindre glada, sen om allt stämmer som vi läser om i dagspressen låter jag vara osagt.

Många ser snett på oss som kommer och inkräktar på kanske deras skogsväg eller vid något bad eller rastplats. Givetvis finns det avarter även bland husbilsåkare, det ska vi vara på det klara med och jag har läst hårresande bloggar om hur folk beter sig. Men mycket av det händer i södra Sverige, typ från Skåne och till…..Skåne ! Lite märkligt kan jag tycka och jag tänker ofta om avarterna man har möt att är dom så även i vardagen så vill jag inte ha med den att göra.

Vi startade med att sakta köra Norrlandskusten upp. Först genom Roslagen sen mot Hälsingland och Medelpad och så Västernorrland. Mycket har vi sett och vi har träffat några verkligt trevliga husbilsåkare, men det har vart lugnare i år i kontakten mellan oss alla, av förklarliga själ. Alltså jag blir lite fundersam på detta med Corona smittan. Låt mig ta ett av många exempel. Vi var i Strömsund på campingen, påpassligt nog så ligger Dollarstore precis bredvid campingen. Vilket föranleder ett besök självklart. Alltid finns det någon måste pryl som vi saknat hela resan, eller inte. Hur som helst vi kliver in i affären, lagom med folk inte mycket inte lite en normal dag. Går runt och handlar lite onödigt skrot, möter folk i gångarna möter folk mellan hyllorna cirkulerar som är vanligt vid shopping. Vid ingången dom idag vanliga förhållningsorderna om avstånd respekt etc etc. Så kommer vi till kassan och där sitter det någon form av fd lägervakt som omgående beordrar avstånd och att hålla glest mellan oss. Hon satt bakom den vanliga plexiglasskivan och hade även ett platsvisir som täckte hela ansiktet.
Det är då jag funderar på hela upplägget och hur de tänker. Vi kan cirkulera i affären inga problem, men vid kassan ska det statueras någon form av exempel !!! Kändes lite onödigt men vi inordnade oss givetvis som det var sagt. Andra gången vi stötte på detta under 30 dagar var i utanför turisthusvagnen på Stekenjokk platån, där det stod ytterligare en vakthund och där har jag väldigt dålig förståelse för hur hon agerade. Ett marknadsstånd på fjället där det blåser satan och är några få besökare där ska det minsan också gapas om avstånd och att hålla sig undan. Hon fick inte sälja något till oss och inte dom andra heller. För övrigt har det vart väldigt bra folk emellan, man håller sina platser och avstånd utan knorrande.

Vi kom hem i måndags efter att som vanligt höll jag på säga sträck kört 45 mil. Det är vårt signum när vi avslutar semestern ser jag då jag läser andra epiloger för oss ! Nej men vi har lite att göra hemma och det kan vara skönt att vara hemma några dagar tidigare även om det är med blandade känslor vi körde hem i måndags. Vi startade i Markaryd och körde mot Jönköping och var lite tveksamma till att fortsätta och så efter vi fikat så bar det iväg och efter Jönköping så var det klart då var siktet inställt på Oaxen igen ! Nu står husbilen parkerad igen, vi håller på tömma och städa ur den innan vinterförvaringen. Även i år ska den in i värmen och evt torka upp men är ganska på det klara med att vi ännu inte har fuktskador. Lite funderar vi på hur det ser ut nästa år, ingen kan sia om hur det blir med Corona och vi har sagt att vi skulle åka till Italien men fan vet just nu, det blommar upp igen.

MicAnn har rullat ca 450 mil på denna tur, utan att klaga en sekund ! Hon har druckit en liter olja drygt och jag fick faktiskt ruska om batteripolen en gång första veckan eftersom bilen var sotsvart inget fungerade. Men det är det enda som felat också. Förövrigt har hon levt upp till sitt rykte som bobil 😉 Vi var ute exakt 30 dagar och har sett och upplevt massor. Vi har träffat trevligt folk som jag skrev. Besökt platser vi åkt förbi många ggr och undrat hur och vad det är. Vi har stått både i skogen och på fina campingar. Ätit och druckit gott. Så på det stora hela har det vart en bra och trevlig tur igen !

Men som avslutning, Sverige är Sverige !

Publicerat iResa