Hoppa till innehåll

Måndag dag ett…

…på semestern så ringde klockan 0600 upp med ett ryck en riktig brandkårs utryckning! Men nej jag hade inte glömt klockan utan vi skulle checka in på färjeterminalen senast 0630 och eftersom den ligger ett par hundra meter från ställplatsen så han vi faktiskt plocka ihop och dessutom tömma svartvatten, innan vi rullade iväg mot färjan. För om åren har det vart automatisk incheckning men i år så var det manuell betjäning. Räckte med att vissa passen så hade vi alla biljetter och Bording kort i handen. Faktiskt smidigare än tidigare år. Sedan lyckades vi att välja rätt kö in på färjan så vi hade poolposition när vi skulle av färjan. Vi var fjärde bil av! Bra start på dagen, tycker jag. Själva resan på sex timmar tillbringades i bilen trots vi inte fick, men vi glömde det i år igen då vi satt och åt frukost och färjan hann lägga ut….Ops! Eftersom det blåst rejält under natten så gungade det hyfsat i sidled! Men det lugnade sig då vi kom innanför Mön på danska kusten så sen vart det lugnt igen.

Rullade av som fjärde bil och pilade snabbt iväg till Bordershop för diverse bunkring av dryck samt vi tankade upp husbilen med äkta LKW diesel sen tog vi kurs på Potsdam. Ute var det under hela eftermiddagen mellan 25-27 grader varmt men ingen sol så det var aningen kvalmigt, men vi har ju KD i bilen då vi kör (korsdrag). Våga vägra AC 😉 Trafikmässigt var det som en vanlig vardag men ju närmare Berlin vi kom desto mer tätnade den.

Kullersten inge bra för husbilar….

Nu står vi som sagt i Potsdam, en förort sydväst om Berlin. Den är stor med plats för ca 50 husbilar och faktum är att när vi kom fram ikväll vid 1730 så var det snudd på spättfullt här inne! Trodde inte det var så många som fortfarande var ute på en måndag men tji vad jag bedrog mig! Lite smolk i bägaren är att vi har fått fel på växellådan. Kan inte lägga i någon växel pga en spärr i spaken som slår in och nu inte vill låta mig växla. Vilket gjorde att vi skulle bli stående här i väntan på någon verkstad. Nu har jag ju läst på lite under kvällen och det beror antagligen på att lådan gick varm på slutet då vi höll på parkera för kvällen, det vart mycket backande och fram igen. Har hittat växelföraren i motorn och det rör på sig. Sedan skruvade jag isär spaken försiktigt och se där sitter naturligtvis en elektronikmodul som jag tror är starkt inblandad! Sist men inte minst satt en knapp som lossar spärren så förhoppningsvis får vi in en växel och kan ta oss till en verkstad imorron tisdag och om felet kvarstår så får dom lösa det.

Vi har ju vart förskonade under alla år från problem så det låg i pipen att vi skulle få vår beskurna del och se det fick vi idag! Men vi hinner nog ner till både Prag och Kroatien och hem igen. Enda som oroar är ju kostnaden om det är ett allvarligare fel. Men det återstår att se.

Så ska vi snacka GPS ett tag va, vi har ju Sygic på en iPad och det har vi haft under alla år. Jag har ju skrivit tidigare att den då o då löper amok och så gjorde den självklart idag också. Den brukar ligga lågt till 3:e eller 4:e veckan innan den ballar ur för en dag. Idag så fick den för sig att vi skulle köra en annan lite genare väg till Potsdam så den tog oss fint av A19 ner på lite mindre byvägar ingen fara så långt men när den efter ett tag hittade en by med jävla kullerstens gator som övergick i riktig skit väg där dom tätat hjälpligt med asfaltsnuttar här och var så vart det lite stressigt. Alltså husbilar ska inte ut på vilka skit vägar som helst, det är ju för tusan ett rullande hus, det skramlar, gnisslar, dunkar etc oavsett fart vi höll. Mitt i allt så kom ett vägmärke för som varnade för dålig väg. NÄHÄÄÄÄ säger ni det som vi inte märkt det redan! Tyvärr så hade den rätt rent bildligt för nu vart vägen vågformad. I Sverige så står det ”Varning för oljämn väg” i körteorin. Det här var som skylten sa som att köra på asfaltsvågor och på denna tarm till väg så får vi möte med två traktorer, en buss, en lastbil samt en drös andra bilar. Vägen är så pass smal att två bilar i bred inte fungerar, vi kör på gräskanten, både jag och mötande fordon. Och jag vet fortfarande inte vart alla skulle för byarna vi passerade hade inte många hus. Nåja detta om GPS:n vi kommer fortsätta köra på den men nu ska vi se över den tills nästa gång så vi inte hamnar på småvägarna igen. Den väljer ju snabbaste väg och skiter väl i vart bara det går att köra 4 tons fordon där.

Varning för ojämn väg
Publicerat iÄventyrResaStällplats

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.