Hoppa till innehåll

Vingårdar

Att vara i Italien utan att besökt en vingård behöver ju nödvändigtvis inte vara av högsta prioritet. Men eftersom jag och Annika dricker vin och tycker det är gott dessutom ! så tyckte vi det skulle vara på sin plats att besöka en vingård.

Vi satt på fredag morgon och planerade eftersom vi skulle åka vidare upp mot Österrike och motvilligt erkänna att vi är på hemväg. Vi vill verkligen suga ut det sista av värmen vi haft under hela resan och igår när vi parkerade på en ren ställplats i Trento som ligger i norra Italien så fick vi ännu en varm kväll. Tempen låg på stadiga 24-25 grader men iom att vi har åkt in i alperna igen så vart det aningen svalare på natten. Vilket gjorde att vi inte behövde starta vår portabla AC vi haft med på resan. Den har verkligen fått jobba nere i värmen då den gått snudd på dygnet runt ! Vi har på så sätt haft en torr husbil på insidan och faktiskt torkat kläder även om den blåser kalluft. Men den omvandlar ju den fuktiga luften till torr sval luft vilket också gjorde att kläder och dylikt torkade fort på nätterna.

Nåja vingårdar var det ju vi pratade om ! Vi sökte på husorganet Google 🙂 och hittade massor i det området runt södra Gardasjön vi befann oss i. Sagt och gjort utcheckade och klara till 10:00 som jag skrev om tidigare, så gav vi oss av i jakt på en vingård. Första hittade vi fram till efter en dryga halvtimma men dom var föga intresserade av oss som ville titta lite så jag och Annika struttade runt lite på egen hand och kollade in vintankar och hittade en maskin som tuggade i sig högvis med druvor och spottade ur sig kvistarna dom suttit på och sen försvan krossade druvor och skal in i stora jästankar. Men eftersom vi inte fick någon guidad tur så övergav vi dom ganska omgående för vidare jakt på nya vingårdar. Nu ska det tilläggas att alla är inte öppna för allmänheten så visst vi fann en hel del men dom flesta var stängda. Och vi ville ju naturligtvis ha den där lilla personliga som låg ute på vischan ! Och vi hittade den efter visst planlöst letande också he he. Körde på GPS och kom längre och längre ut på landet tills vi hittade en oansenlig skylt som pekade upp på en smal grus/asfalt väg som försvann in i en skogsdunge ! Ja ja vi åker väl upp får vi se, får vi möte så löser vi det då, asfalten blev sämre och snirklade sig lite i småsnårig skog tills det efter en kurva öppnade sig och vi såg bara fält på fält med vindrufs odlingar, både röda och gröna ! Och längst bort där vägen slutade så låg en stor herre jösses kåk och där var själva tillverkningen. Vingården hette Monte Zovo och var precis det vi sökte efter, tyvärr hade dom stängt sedan en stund tillbaka men Annika klev rakt in och frågade om det var ok att vi kom in och tittade och javisst det var bara kliva på inga problem. Sedan gick vi runt och tittade på viner och smakade en del, och det vara bara vi och en anställd tillika en av sönerna i firman som delade med sig av kunskaper och lät oss testa vin efter vad vi önskade. Nej jag drack inget i alla fall inte stora mängder ! Vi fick förklara att i Sverige dricker vi inte och kör sedan ! Gott var det och perfekta viner trollade han fram så det slutade med att vi inhandlade två lådor med lite blandad kompott inklusive en flaska olivolja som dom också producerade ! Sedan efter besöket där bar det av upp till Trento för nattläger på en oansenlig kommunal ställplats som hade det vi behövde i form av dusch, elkontakt, färskvatten. Trento finns inte mycket att säga om vi kom ganska sent på eftermiddagen och gjorde oss hemmastadda. Ska tillägga det att är det +24-27 grader och luftfuktighet på minst 80% så göra man inga stora övningar som stadspromenader och långa cykelturer. Svetten rinner av ganska små ansträngningar !

 

Olivträd

Publicerat iBlandat