Hoppa till innehåll

Lappland – Hjo, Två vårar del två

Efter 12 dagar i Lappland där vi fick vara med om hur våren kom en gång till så var det dags att åka vidare mot vår egentliga destination. Husbilen skulle till Örkelljunga på garantiservice och dit var det bara 110 mil ! Vi startade i ett försomrigt Dorotea och körde mot Östersund där vi hade beställt några kassar förnödenheter på Willys. Snirklade oss in i stan och hämtade ut kassarna och sedan körde vi vidare mot Åsarna där vi hade tänk ta natt första dagen. Men vi vart lite besvikna på Åsarna som by och hur det såg ut på ställplatsen så vi tittade ut en ny kurs mot Ytterhogdal ! Det vart resans längst etapp då vi höll på i stort set hela dagen, vart ca 31 mil. Men väl i Ytterhogdal vilken fin ställplats det var där och vilket väder vi hade. Sol och värme och bleke på sjön vid ställplatsen. Det finns WC och dusch men duschen den är stängd under Coronatider tydligen. Kom en snubbe som på bred Göteborgska berättade han var inflyttad från Göteborg för 20 år sedan pga. av kärleken och vart kvar. Han var någon typ av föreståndare och förklarade att tanken med ställplatsen var en camping skulle byggas för X antal år sedan men att det vart bara luft av allting. Därför står det färdiga elstolpar där md kablar i men som inte kommer kopplas in eftersom dom stått där i minst 20 år. Priset för en natt ink WC var moderata 70:-
Hur som vi stannade en natt där och var på en av två mat hak i byn, ett före bron och ett efter bron. Såg lite roligt ut men vi valde det efter bron då han hade pizza och vi hade svår abstinens efter snabbmat !

Ställplatsen Ytterhogdal
Ställplatsen Ytterhogdal
Ställplatsen Ytterhogdal

Efter Ytterhogdal tog vi kurs på Dalarna och Borlänge för lite shopping i Kupolen. Vädret var fantastiskt med värme och sol, ljusa kvällar och varma morgnar. På väg till Borlänge så valde vi den mindre riksväg 296 ner mot Kårböle och rätt var det var när jag körde så tyckte jag att det var väldigt mycket svarat stubbar och träd. Det visade sig att vi var mitt i en av dom stora skogsbränderna som härjade i Sverige 2018 ! Självklart var vi tvungna att stanna och ta en liten tur i omgivningarna för att försöka bilda oss en uppfattning om vad som hade brunnit. Googlade på det och fick fram en hel del material. Otäckt vad naturen kan ställa till med. Men faktum är att det här är helt normalt i vanliga fall att det uppstår skogsbränder och efter en brand kommer det mycket nytt och fräscht men det tar ett par år. Svårt att återge genom foton hur det såg ut men helt klart hade det vart en rejäl brasa där.

Kårböle skogsbranden
Kårböle skogsbranden
Kårböle skogsbranden
Kårböle skogsbranden

Vi tog vägen via Falun eftersom vi behövde tanka upp diverse dryck under lördagen och det mesta stängde 1500 så det vart full fart vidare. Falun och +24 grader och sol gjorde inte ont och eftersom jag aldrig vart där och Falu koppargruva låg där så tog vi snabbt beslut om att stanna en natt i Falun. Borlänge låg ju kvar dagen efter och var bara 2 mil mellan så vi förskansade oss snabbt uppe på ställplatsen vid Falu koppargruva. Vart en lugn och skön kväll med sitta ute i nya stolarna och bara slappa. Dagen efter skulle vi göra Stora Stöten som gruvan kallas för efter ett gigantiskt ras på 1600 talet. Det finns en promenadstig runt hela hålet som gör det väldigt enkelt att ta sig runt och det är gott om skyltar som berättar historien om koppargruvan. Den stängde för övrigt 1992 men räknas idag som ett av världsarven. Ställplatsen kostar 185:- och då ingår allt men du får åka till First Camp Falun för att tömma gråvatten o svartvatten.

Infarten till ställplatsen i Falun
Stora Stöten ! Ser du truckarna längst ned på botten
Varp som anäds till att tillverka Falu rödfärg
Här tillverkas fortfarande Falu rödfärg 365 dagar per år dygnet runt.

Dagen efter drov vi vidare ned mot Kupolen och lite planlös shopping eller nej det var det inte, den var ganska målinriktad. Jag skulle ha mig ett par shorts eftersom dom jag hade åkt i soporna när vi flyttade i somras ! Efter vi shoppat klart så ställde vi nosen eller kursen mot Karlsborg och Ställplatskarlsborg en hemma hos ställplats ! Fantastiskt trevlig miljö på en hästgård mitt i Västergötland. Tyvärr har vi inte några bilder alls från den natten, vet inte varför men glömde nog av att fotografera. Priset var 100:- ink el, vatten och tömning gråvatten, och det fanns 4-8 platser. Lugnt och tyst och ingen motorburen ungdom 😉

Resan gick vidare dagen efter mot Örkelljunga men hoppsan tre mil från Karlsborg ligger ju Hjo och där finns Hem & Hobby ! Men vilket sammanträffande då ! Snabb kursändring så var vi i Hjo. Här var vi in och kompletterade med lite av varje som vi missade sist vi var här i april. Tyvärr skitkass hemsida så det gör sig bättre med ett besök. Sedan bar det av ned mot Småland och Hillerstorp, men först en passering av mina gamla hoods i Tidaholm ! Bodde där ett år mellan 1998-1999.

Publicerat iResa