Hoppa till innehåll

Många mil blir det

Efter två dagar i Ernst i Moseldalen så var det dags att åka vidare. Vädret skulle försämras och det var betydligt mera Sverigelikt på gång 😉 Så vi styrde ner mot Frankrike till en stad som heter Metz där vi stod natten mellan fredag till lördag. Metz är en hyfsat stor stad med ca 120000 invånare precis efter gränsen mellan Luxemburg/Tyskland. Där finns det en j-gt stor katedral och jag är svag för katedraler så det vart en rask promenad upp till den för ett besök. Sedan hamnade vi på en uteservering och tog oss en Aperol !
Metz var bara en mellanlandning på väg ner till Rivieran. Igår lördag efter 48 mil stod vi vid en ställplats som strulade till det för oss då vi kom och skulle checka in. Allt skötes per automatik man reggar sig, knackar in alla uppgifter i en maskin betalar och får ut ett kort som ska aktiveras i maskinen innan du kan använda det till att öppna en bom för att komma in på området. Bara ett problem, det finns absolut ingenting i maskinen som känner av att du stoppat in ett kort i den. Det är stendött, allt annat fungerar men inte aktiveringen.
Så då får man ringa supporten och vad vore Frankrike utan en dryg support som dessutom pratar franska. Mina kunskaper är väldigt begränsade! Första svararen talar om både på franska och engelska vad jag ska göra, men sedan är det kört, då pratar allt franska! Hur som så gjorde jag som man skulle och vips så hade jag en engelsk talande kvinna i luren som aktiverade kortet direkt….Sen skulle våra resepolare göra samma sak så jag drog ett samtal till för att ordna upp det lite fort. Natten som gick så regnade det satan ute och det låter bra i en äldre husbil då det smattrar på taket. Drog kudden över örat och somnade. Så i morse bar det av igen nu var siktet inställt på Marseille på Rivieran och där är vi nu ikväll. Har suttit ute hela kvällen i en varm sommarkväll och bara landat efter två dagars intensivt körande från Tyskland ned hit till södra Frankrike.

Dgaens start var av det lugnare slaget. När vi startade nedresan från Mosel så sa vi att vi tar småvägar så kan vi spara penagr och så får vi se så mycket mera. Jo tjena så bra det höll! Igår efter fem timmar och trettio mil så ruttnade vi och slog över GPSn på betalvägar och så bar det iväg! Hej vad det gick…..pengar! Det är inte billigt att köra autobahn som kostar. Än så länge så tror jag vi lagt ut ca 700:- på lika många mil +-10mil. Å andra sidan så är det hög standard på autobahn och det är ett galet högt tempo ju närmare städerna vi passerat som du kommer. Man fipplar inte på stereon eller letar snus många sekunder utan att tappa fokus. Tempot är som sagt hetsigt men väldigt mycket fungerar verkligen som det är tänkt. är det 70 så kör man i 70, ska du byta fil så använder du blinkers och alla visar varandra en annan hänsyn än hemma i Sverige. Det går fort att slipa av olaterna man tar med sig från Sveriges motorvägar som är rena vilda västern mot både Frankrike och Tyskland.
Dock har jag en fabläs för betalstationerna. När du kör ut på betalvägen så kommer det först till ett ställe där det är ca 10-15 automatisk biljettstationer där du kör in i en fålla får din biljett och sedan full gas ut, ser ut som starten i ett formel 1 lopp ! När du får en biljett, håll reda på den! För när du kör av så ska du in med den i en maskin och sedan så kommer summan upp, varsågod att betala!
Det här fungerade si sådär på förra resan i Italien på väg till Kroatien, vi lyckades med konststycket att inte ha betalkort som fungerade och inga löspengar heller. Vart ståendes vid en grind och kön växte. Slutade med att en galen Italienare i högtalare skällde ut oss dumma turister för att sedan öppna bommen och släppa igenom oss. Detta har klart förbättrats och funkar som det ska både i Tyskland och Frankrike. Dom har tom uppdaterat betalmaskinerna så det går att blippa med bank kortet. Men efter förra resan så är jag svettig varenda gång vi ska betal, tänk om det inte fungerar!
En annan grej i Frankrike som är ett måste för vissa men inte för andra tydligen, är att du ska ha skyltar på bilen som varnar för döda vinkeln. Men som jag ser det så är det väldigt godtyckligt. Fransmännen har det inte och tyskarna hatr det lite hur som helst. Svenska bilar har jag inte sett så många ännu i Frankrike, typ ingen egentligen så jag vet inte. Vi skaffade och har satt på dom hur som helst. Vill inte riskera böter, och evt märken som skulle kunna bli kvar är försumbart. Lossar lacken så hade den gjort det för eller senare….

Corona ute i Europa

Även här ute i Europa så finns det restriktioner delvis. Vi måste alltid ha munskydd där flera vistas annars påtalar dom det högt och nogsamt att gå och hämta det eller sälja på dig ett för 10 kr. Vi har även fått visa våra Coronapass ett par ggr, men i Ernst i Tyskland så fick vi skriva ned våra uppgifter på speciella dokument då vi skulle äta eller dricka på offentliga ställen. Så på det stora hela verkar det fungera men så klart vi ser ju också hur det inte fungerar och vi håller oss verkligen till reglerna som är för varje land. Dumma vore vi annars. Men barer uteserveringar restauranger affärer etc etc är öppna som vanligt med förbehåll för munskydd och hålla avstånd.

Nu är vi på en camping strax utanför Marseille och här blir vi ett par dagar. Får se om vi rör på oss på tisdag då vi ska besöka Monaco innan vi åker vidare mot Italien !

Publicerat iBlandat

En kommentar

  1. Ove Ove

    Oj,oj,oj va trevligt för gammelguppen i Vännäs att läsa hur otroligt modig ni är och va mycket spännande tok ni får vara med om.. Nok behövs det att jag nämner era namn vid Nådens tron varje morgon… ”Jag vill ge dig råd och låta mitt öga vaka över dig”…
    Psaltaren 32:8

Kommentarer är stängda.