Hoppa till innehåll

Köln, check på den!

Senast uppdaterat den 5 september, 2022

Köln vart två dagar som blev till tre innan vi kände oss färdiga med stan. Efter att vi snirklat oss fram under ett par dagar var det skönt att få komma fram och få bo på en fungerande camping med all bekvämlighet du kan önska. Ja förutom att dom bara hade fräscht bröd lördagar och söndagar då! Men det är absolut inget vi dissar en camping för eller har saknat. Tvärtom har dom det är det bara en bonus.

Farlig bro 😂

Campingen som heter Campingplatz Stadt Köln och ligger drygt 4-5km från själva stadskärnan är en trevlig lagom stor camping. Att ta sig dit var lite mindre trevligt i synnerhet då jag glömt bort att köpa en miljö plakett innan vi lämnade Sverige. Så lite svettigt var det så inte polisen smög upp bakom och utdelade en liten bot på 80euro! Sen så vart det inte bättre av att vår Sygic Truck GPS valde en helt korkad väg där den föreslog vi skulle köra in i en återvändsgränd……Men förutom det så var campingen lagom som sagt, kan ha haft 60-70 platser för alla typer från tält, husbil, husvagn. Precis bredvid campingen ligger en herrejösses stor bro som vi var tvungna att korsa då vi skulle ned till spårvagnen på andra sidan Rhen. Jag och broar är ingen bra combo, brrrrr. Jag och broar och spindlar, dålig kombo…..

Köln från farliga bron!

Trafik ljudet är en annan aspekt som vi kan prata om. Det låter från bron konstant dygnet runt och eftersom vi kom en söndag så var det hyffsat lugnt men natten mot måndag eller tidig måndag morgon då ökade volymen i styrka rätt mycket. Men sammantaget så var det inget som vi störde oss på, det var ju en konstant ljudmatta dygnet runt. Ja just det ja, alla flyg som startade från Köln/Bonn flygplats tog ju vägen över campingen vid en viss vind he he. Men jag är ju lite körd på flyg så det var bara en bonus. Slog upp Flightradar24 varje gång det kom ett plan så jag såg vart den skulle!

Köln domen

Måndagen började med att vi köpte ett turistkort som gällde i 48 timmar från vi aktiverade det. Kostade 180kr/pers och genererade alla resor på tåg, tunnelbana, buss, spårvagn samt en mängd rabatter på diverse turistfällor! Grunden till att vi egentligen var i Köln var att Annika satt och tittade vart vi skulle åka då vi hade parkerat ett par dagar i Rerik uppe i nord Tyskland. Plötsligt så säger hon att ”hörö kolla Köln, dom har en katedral där” -Va! säger du det svarar jag, och hur långt är det dit då?! Så där var vi nu och skulle så äntligen besöka katedralen. Gick med snabba steg och fast blick över den otäcka bron (mitt broskov!) För att ta spårvagnen på andra sidan. Funkade perfekt men vi hade ju missat att det var munskyddtvång på alla kollektivtrafik. Så vi satt o tittade i golvet tills vi kom in till stan där vi illkvickt köpte oss varsitt godkänt munskydd! Sedan tog vi en promenad fram till katedralen som var värt hela resan ned till Köln. Shit vilken stor kyrka det var. Bara dom dubbla tornen var 157m. Vet inte men jag tror dom var högre än Kaknästornet i Sthlm som är 155m.

Lallade runt i katedralen drygt en timma innan vi tyckte vi var klara med den. Drog oss vidare ut på stan och nu var vi mitt i turistmekka i Köln. Nu var det dags för nästa upplevelse eller turistfälla. Nämligen att åka en båttur på Rhen med guide. Kostar 150:- för en timma ink servering på båten så där tog vi en Klötch som är ett lokal öl som bara finns i Köln. Hur som så passade det perfekt eftersom vi under hela Kölnbesöket hade svensk högsommarvärme. Vad kan vara bättre än en båttur med en kall öl samtidigt som man blir guidad och kan titta på stan från vattnet. För att inte tala om alla stora pråmar som trafikerar Rhen. Efter båtturen vart det bara allmänt strosande i stan så som man gör på semestern! Letade efter en tröja som det stod Köln på men hittade ingen i min storlek så det fick vara.

Dag två började vi dagen med att cykla över otäcka bron! Blir ju eter värre ju, då är du ju en meter högre än när du går. Men jag vevade på med fast blick i fjärran och tro det eller ej vi kom över utan att bron föll ihop nu heller! Sedan tog vi spårvagn nr 17 igen men nu var vi lite varma i kläderna så vi hade siktat in oss på Chokladmuseet i Köln. Intressant att se hur viktigt choklad har vart genom århundraden eller bönorna kanske man ska tillägga. Fick se allt från böna till det kom ut chokladbitar på en produktionslina dom hade startat inne i museet. Efter det besöket vart det bara stilla slöpromenad genom stan. Lunchade en fantastiskt god kebabrulle och som avslutning tog vi en Aperol Spritz för 65:-. Vi har lite koll på Aperol ute i Europa och också vart i stan vi dricker den. Vi kallar det för Aperol index. Köln hamnar i mellanskiktet. Paris var dyrast med 135:- och Rovinj, Kroatien billigast 35:-

Aperol Spritz

Nu var vi dock på det klara med att vi skulle vidare trots trevlig camping med fantastisk läge. Så igår tisdag startade vi resan mot Belgien och atlantkustens där! Lite kuriosa från Köln camping, första dagen då vi i princip anlänt så kom det ett par från husbilen tvärs över och frågade om vi ville köpa lösa gasoltuber till grillen. Nej tack vi har inbyggd gasuttag så vi kan inte använda dom. Hmmfff tänkte jag, stackare ute o campar och nu behöver dom pengar. Gick 5-10 minuter så kom tjejen och frågade om vi ville ha all mat dom hade över…….Ok vad är detta men vi tackade ja och frågade varför dom inte ville ha maten kvar. Det visade sig att dom var från Australien på Europaresa och nu skulle lämna tillbaka hyrhusbilen för att flyga vidare till Spanien! Aha ok då klarnar det, och vi fick en hel del mat både torrt och burkar med grönsaker, några flaskor vin, en lampa med inbyggd högtalare USB koppling, olja, kryddor etc etc. Vi tackade så klart och tog emot. Frågade faktiskt om dom inte ville ha betat men nej det ville dom inte!

Lite mer kuriosa, på en camping kommer och går det gäster hela tiden och på måndag dök det upp en äldre man ensam i sin husbil och ställde upp bredvid oss. Annika som var ute pratade med honom och det visade sig att han pratade svenska! Men körde tysk husbil och han var faktiskt från Tyskland. Han berättade att han och hans fru som tydligen var från Sverige (nu avliden) hade rest till Sverige varje år så han hade lärt sig svenska! Han berättade han vart på Gotland ett par veckor och nu var på hemväg igen. Han tyckte mycket om Sverige och åker dit varje sommar!

Publicerat iBlandat

En kommentar

Kommentarer är stängda.