Hoppa till innehåll

Galtström

Har du vart i Galtström någon gång ? Jag och Annika hade inte det men vi har alltid sagt då vi passerar skyltarna på väg upp till Dorotea, att där ska vi bo. Annika i Skatan och jag i Galtström. Skyltarna återfinns någon mil söder om Sundsvall vid en stor Preem mack om du är på väg norrut.

Nu har vi vart där och tänk att hitta två så små trevliga ställen på ren chansning. Vi hade hört om Galtström av husbilsvänner i Stockholm och nu gjorde vi slag i saken och åkte in där. Galtström är en gammal bruksort från 1600 talet där det har tillverkats mycket järn genom åren.

Kalk från oaxen

Det roliga var att vi hittade en skylt där det stod ”Kalk från Oaxen” och eftersom vi bor på ön Oaxen utanför Järna tyckte det var kul att se vart kalken tog vägen när brottet var igång. Ställplatsen är en vanlig grusparkering iordningställd av SCA (skogsbolag) nere vid en båt kaj där man tog emot järnmalm och så kalk från Oaxen ! Det finns inga bekvämligheter men det är en mäkta populär ställplats om än lite knepig att ta sig fram till då det bitvis är grusväg.

Ställplatsen vid Galtström

Föredömligt nog så har Husbilsklubben vart med och sponsrat bygget av en serviceplats precis innan ställplatsen där det finns en dusch, tömning av toa kassett och gråvatten samt färskvatten och wc för dig som behöver. Nere vid själva ställplatsen finns en fräsch handikapp WC som alla får använda och det är all bekvämlighet du hittar där. Vill du ha mer, åk vidare.

Masugn vid Galtström

Vi tog natt där från igår måndag tills idag tisdag då vi fortsatte vår färd upp mot Höga kusten och sedan Vildmarksvägen. Det vart fem husbilar totalt innan kvällen och vi höll alla lagom avstånd !

Precis bredvid så låg det en herre jösses stor gammal bogserare som heter Ophelia. Det visade sig att hon var en av båtarna som drog denna kalk från Oaxen till gjuteriet i Galtström.

Det fanns tydligen också en pråm någonstans som drogs av den här Ophelia. Nu låg hon uppdragen på land och var ett hobby projekt för en del äldre i byn, som höll på renovera henne, men det såg ut att gå sakta. Träffade en av eldsjälarna som gjorde typ tre bevakningsrundor per dag eftersom det vart mässingtjuvar där och försökt stjäla mässingen ombord på båten.

Loke lok som drog kalk och malm från hamnen i Galtström

Han visste att berätta en hel del om båten och det liv den levt innan den hittade hem igen. Tydligen hade den legat trettio år uppe i Skellefteå innan dom köpte tillbaka båten till Galtström. SCA som skyltade med sitt namn både här och var torde vara en av dom stora sponsorerna till allt som har med Galtström att göra.

På väg till Höga kusten så passade vi på att göra en liten avstickare till Löruddens fiskeläge men också fyrplats. Släta klippor att hoppa runt på och som passade utmärkt till en liten kaffepaus på !

Löruddens fyr
Publicerat iBlandat

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.