Hoppa till innehåll

Epilog

Några dagar har hunnit gå och vi har börjat landa i resan vi gjorde ! På det stora hela är vi väldigt nöjda med hur det har gått. Husbilen höll alla 560 milen och det enda som egentligen gick sönder är gasolvärmaren som inte startade då vi kom hem på kvällen den 3 oktober till Trelleborg. Men värmen fanns ju ute och efter lite tända ljus så sov vi gott även den natten. Bränslenotan landar på ca 7400:- för hela turen. Väldigt varierande priser i olika länder. Tyskland var billigast med runt 12,80/lit och Italien dyrast där kostade 1 liter diesel ca 17,30 så det gällde att ha koll på bränslet och priserna innan vi byte land. Exempelvis så tankade vi fullt i Tyskland innan vi åkte hem till Sverige på onsdagen. Det gjorde en besparing på ca 200:- vilket blir en hel del om du åker mycket.

En fråga som ofta dyker upp då man är ute är hur gör vi med vattnet. Jadu vi har tankat färskvatten där vi kunnat och även druckit det, oftast smakar det inte lika gott som i Sveige men det går bra att dricka anser jag, Annika var lite mer återhållsam. Läste forum och resebloggar innan vi åkte och där var det sprida skurar med kommentarer hur folk gör/gjorde. En del menar att dom bara borstar tänderna i det och kokar kaffe i pga av att det evt kan vara orent. Jag säger så här att är det orent och du borstar tänderna i det ska det mycket till om du INTE ska bli magsjuk ! Det vi gjorde när det var som varmast var att fylla på med en eller två kanor dagligen för att få lite omlopp på vattnet i tanken. Vi har en 100 liters vattentank. Och som tidigare vi fyllde fullt då vi hittade en mack eller liknande. Dessutom hade vi egen påfyllning slang och gick inte det så stod jag med strålen några cm från påfyllningen bara för att eliminera evt bakterier.

Pengar har det gått en del….Vi hade budgeterat för ca 30000:- och hade med oss 28500:- efter ett akut madrass byte sista månaden som drog iväg men som var absolut tvunget. Gamla madrassen var från 1997 så den var 21 år gammal ! Vi har inte levt som krösusar men vi har ätit gott och druckit en öl eller vin då det passat. Vart en hel del pasta eftersom det är lättlagat och billigt men vi har inte snålat på något alls. Det vi lärde oss är att ta med riktiga pengar, förlita er inte på att det funkar med kort överallt som i Sverige. Värsta minan var på hemväg i Tyskland, vi stod vid ett stort shopping center och jag höll på tanka då jag ser att dom inte tar kort &%¤%# Slutade tanka och gick in och frågade och mycket riktigt dom ville bara ha kontanter. Annika gick och tog ut och sedan så betalade vi och drog vidare. Men detta var vid ett stort shoppingcenter där man förväntar sig att kort fungerar men icke. Ute i byar och småställen där är det ok att ta med kontanter men inte i storstäder i Tyskland tycker jag.  Sen så vart det lite dyrare med övernattningarna, hade läst att det kostade runt 70-150:- men sanningen var snarare runt 200-250:- per natt. Oavsett det var ställplats eller camping. Vi letade inte aktivt efter nattparkeringar utan tog lite på måfå och läste oss till vart det fanns det som täckte våra behov. Således så slapp vi alla vattenland om inte annat !! Men å andra sidan det är småpengar om du ist skulle åka runt och bo på hotell. Vi hade vårt hem med oss hela vägen !

Så nu står bilen parkerad på ön igen, om fem veckor åker den in i ladan för vinterförvaring. Givetvis finns det en viss förbättrings potential det finns det alltid. Det som ska fixas till nästa år är bygga in en riktig elvärme på befintligt gasol värme system. Sedan är vi överens om en farthållare och så ska vi byta avgassystem eftersom det var trasigt. Nya slangar till vattnet ska in för dom gamla 21 åriga börjar smygläcka och fukt vill ingen ha i husbilen, samt få fart på gasolvärmen igen. Jag ska även titta på nya batterier då jag inte är helt nöjd med kapaciteten på dom vi har. Idag har jag två 100 Ah blybatterier men evt blir det gelbatterier som klarar laddningen längre. Det är en avvägning för hur mycket man ska lägga på husbilen för någonstans så ska du ju sälja den en dag och då får du aldrig tillbaka det du lagt ner. Finns en del annat som kanske behöver ses över men som på sikt inte lönar sig och det lämnar vi därhän för stunden.

Tack ni som följt oss och ni som kommenterat, kul och se vad som skrivits 😉

Publicerat iHemmaplan