Hoppa till innehåll

Epilog 2021

Senast uppdaterat den 19 oktober, 2021

Så var det då slut på vår resa 2021 och vi är hemma igen sedan i lördags kväll. Att komma hem är lika lurigt varje gång och vi startar upp det vardagliga livet så sakteliga. Vårt första planerade stopp var Winterswijk, Oblink i Holland dit vi anlände måndagen den 13 september för att shoppa diverse tillbehör som vi inte visste vi behövde till den här nya husbilen. Det är stängt på helgerna så vi hade gott om tid att ta oss dit: Men det vart bra vi hittade i stort sett allt vi skulle ha. Efter det så drog vi vidare mot Mosel och byn Ernst för att testa vin och även köpa på oss några lådor att ha under hösten och vintern. Vi fick plats på vår gamla ställplats och vi stannade tre dagar i Ernst innan det var dags att dra vidare. Vår plan var att vi skulle ned till Franska Rivieran och vi kom ner också efter ett par dagars körning.

Såg i tidigare inlägg att jag aldrig skulle köra i fransk trafik igen. Jag ljuger så bra, för det har jag gjort igen, dock vart det mera på landet på mindre vägar en del av sträckan. Vi körde också svindyr betalväg i Frankrike, tror notan slutade på mellan 600-800 kr men det kan det vara värt för att slippa sega småvägar med hus som ser ut att vara från kriget. Det har sin charm men det suger att inte komma fram när tiden är begränsad. Till slut så var vi nere på Rivieran och värmen. Jag fascineras av att det kan vara högsommar här medans Sverige har kommit en bit in på hösten och det är kallt och gråväder.

Vi har vart längre ned än vi någonsin vart tidigare. Arezzo sydväst om Florens vart vår vändpunkt i år, det är ju en bit hem också. Rimini var faktiskt inte så mycket, eller jo det var det med sin långa sandstrand. Och värmen, men det var rätt dött då det mesta slagit ihop och stängt efter sommaren. Vi hittade en kanon ställplats som hade det vi sökte så där stod vi två dagar men sedan var det ovillkorligen dax att sikta på hemmet igen.
Vägen dit har vart krokig på många sätt, men vi är nöjda att vi kom så långt innan det var dags att vända.

Vi har haft en ny husbil, Cuben som vi aldrig kört längre sträckor med utom inom Sveriges gränser med. Även den har gått som en klocka hela vägen. Det har vart lite småstrul, vi hade en varningslampa då vi körde på färjan den 10 sep som gjorde att växellådan bara gick på fyrans växel. Det ordnade upp sig efter sex timmar på färjan till Rostock. Vi hade även en röd motor lampa efter vi kört rakt upp på ett berg sista veckan och bilen fick slita lite extra. Men överlag så har den fungerat som förväntat, men det kostar bränsle att köra upp för långa stigningar.

Vi har verkligen testat våra nerver i sommar, värst var det när vi åkte från Antibes mot Italien. Hux flux så stod en polis i rondellen vi skulle rakt igenom och pekade med hela handen till vänster. Vi följde rekommendationen och GPS’n byte blixtsnabbt väg till den lilla krokiga serpentinvägen från helvetet. Den var så smal, gick rakt upp i sicksack mönster och på ett par ställen kom vi inte runt men då var det bara slå på varningsblinkers en och baka för att ta ett omtag ! Bilisterna som kom både framifrån och låg bakom hade sånt tålamod med oss. Igen tuta, ingen som hytte med näven utan dom backade också så vi fick plats och så påt igen!

Sen stötte vi på ett sånt regnväder som aldrig förr! Vi svängde in på en mack och stod där en halv timma för att det skulle dra över och det var som någon stod och sprutade vatten med slang på rutan. Det åskade och det var så dova smällar som vi inte hört tidigare. Klart bättre drag än ett svenskt åskväder!

Regnar och vi står still

Florens var en verklig hit och vi hade bokat en camping för tre nätter. På kartan såg campingen bra ut men på plats vart det en ny klättring på serpentinvägar. Nu var det sambo Annikas tur att få känna på hur det var att köra på krokvägar och nu saknades räcket så det var branta slänter runt om. Men hon fixade det galant och jag satt bredvid och muttrade om smala vägar….Här vart vi som sagt tre nätter på en ganska bra och stillsam camping. Det gick en tur buss för 15:- enkel resa ned till Fiesole där vi tog lokaltrafiken direkt in till Florens centrum. Florens är ju en riktigt stor stad så vi gjorde den och vi åkte även på en vinprovare dag rakt ut på vischan i Toscana. Intressant och lärorikt.

Hemresan gick upp via Verona och där lyckades jag hitta en fantastisk klosterkyrka som vi självklart skulle besöka, så var det dags för ännu en klättring med husbilen. Som jag sa den har fått slita ont i år. Var även här vi fick röd motor lampa men det gav sig efter vi stått stilla en stund. Antagligen för den gick lite varm. Hade inga problem sedan på hela vägen hem. Men det var här vi sa adjö till värmen och välkommen höst och kyla. Vi körde Verona, Trento, Brennerpasset och vid Brennerpasset så vek vi av in till en sagolikt trevlig ställplats vid byn Trins mitt i Österrike. Här var det snö på topparna och på morgonen så låg tempen på ca +-0 grader. Från Riminis +27 och ljuma vindar till kallgrader på bara ett par dagar, det kändes kan jag säga.

Vi hade tagit till för hemresan så vi hann in och besöka både Ulm och Rothenburg ob der Tauber med sina vackra korsvirkeshus. I Kühndorf hamnade vi på en bergssluttning med ett flygfält. Klart coolt då dom hade en liten bar såklart som serverade drinkar samt en flygskola på platsen! Näst sista natten stod vi på en hästgård i Dummersdorf 2 mil sydost om Rostock. Efter sedvanlig bunkring på Calles så nattade vi i hamnen i Rostock där gubbarna stod och drog strömming efter kajen !

Hur var då resan ? Den har vart bra och den har vart lång, vi har kört ca 100-130 mil mer än tidigare på samma tid som tidigare år så det är lång tid bakom ratten. Vi sa återigen att det vart för mycket körande och att vi skulle ståt längre på campingar. Det sa vi efter vår Frankrikeresa 2019 också men inte gjorde vi det inte. Som jag sa inledningsvis så har det gått en hel del diesel mellan tumme och pekfinger 11700:-. Bilen har rullat 645 mil. Det enda som gick sönder var lampan i vänster strålkastare. Vi har handlat uteslutande på Lidl. Det är skillnad på Lidl i Sverige och Lidl i Frankrike och Italien. Utbudet går inte att jämföra! Vi shoppade även på Edeka vid något tillfälle.

Summa summarum har vi haft ännu en kanonresa nu ska Cuben husbil in på service byta olja i växellåda och motor samt vi ska se över en vattenläcka vi har på taket. Sedan så får vi se om det blir vinterförvaring eller om vi gör lite småresor i Sverige bara.

Publicerat iBlandat

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.