Hoppa till innehåll

Resdag Kroatien-Italien

Gårdagen onsdag var en resdag igen, vi skulle ta oss från Rovinj i Kroatien till Garda sjön i Italien. Vi hade föresatt oss att inte åka på betalvägar utan mest köra inner vägarna och se det verkliga Italien. För att ta sig från Kroatien så kör man drygt två-tre mil genom Slovakien sedan kommer Italien, så indirekt så har vi korsat tre länder när vi är framme! Småvägarna i Italien är helt ok, ser mest ut som svenska landsvägar fast här är det jämn och fin asfalt utan slukhål och potthåll att köra ner i 😉. Hastigheten är 50-70-90 och du hinner ofta komma upp i 70 eller 90 så blir det en 50 sträcka. Sedan har dom besudlat med mängder av rondeller….Efter 50 st rondeller och massor med 50-70 sträckor så bli man rätt less, lindrigt sagt. När vi startade så hade vi runt +25 grader, kändes lite lagom svalt och skönt i husbilen. Vi har ju en stor bulb ovanför förarplatsen som sticker ut och den i sig gör att det skapas en luftficka som gör att vi kan öppna sidorutorna väldigt mycket utan att få korsdrag. Man kan säga att det behövdes igår. Vi snirklade oss fram på GPS:n genom Italien. Vi startade runt 1030 och när klockan var 1530 och tempen var runt +30+32 grader både inne och ute och vi hade inte kommit längre än 23-25 mil så gav vi upp, snabbt omslag på GPS:n till betalvägar och motorvägar, så var vi ute på autobahn/motorvägen ! Det var en ren befrielse att få lägga sig i 93-97 km/h plötsligt kom vi framåt och kunde börja se slutet på dagen. Bilen går rätt bra på dieseln här nere kan man säga he he ! Efter två timmar på autobahn så började vi närma oss målet för dagen, Sirmione som ligger på sydsidan av Garda sjön. En fyrstjärnig camping som tydligen ska stänga den 30 september vilket gör att platserna är bra rabatterade. Vi fick två nätter för 400:- vilket är väldigt billigt på en 4 stjärnig camping. För dom pengarna ingår el till husbilen, ett servicehus med tvättmaskin, torktumlare, duschar, toaletter etc. Är du ute med husbil i Europa så är det inte lika enkelt som i Sverige där vi har allemansrätten och kan stå i stort sett vart som helst inom landet. Det funkar inte lika bra här ute, utan här ska man ha markägarens tillstånd. Då blir det enklare med camping eller ställplats. Allt kostar pengar oavsett hur du vill parkera för natten.

Under resan igår så stannade vi för att luncha och vi hittade en äkta Italiensk liten pittoresk krog mitt i ingenstans. Nåja lagom pittoresk då det gick en väg 15 m från där vi satt, massor med industrier runt om, tom ett IKEA eller om det var en IKEA fabrik. Det stod IKEA på en skylt i alla fall. Där skulle vi luncha och ägarna kunde ingen engelska och vår Italienska är obefintlig ! Fick in menyn som föredömligt nog var både på engelska och tyska och Italienska. Det roliga är att det finns två menyer i samma meny. En för typ luncher och en för middagar på kvällen med lite tyngre och dyrare rätter. Vi hittade en tortellini och en pasta bolognese gjorda med kärlek och som smakade utmärkt. Till detta ställde dom fram en brödkorg, varsitt paket grissini och en stor talrik äkta riven parmesan, samt en flaska vatten. Vi betalade ca 220:- totalt för den lunchen och det var värt varenda krona så gott som det var.

Gårdagens resa innefattade runt ca kanske 39 till 41 mil, har inte så bra koll och vart vi for fram så odlade dom vindruvor, majs och vi tror det är ärtor ! Så mycket jordbruk överallt ! Resan på autobahn var runt 14-17 mil och kostade ca 150:- ja dom tar betalt men det är trefiligt överallt. På vissa ställen var det dubbla motorvägar bredvid varandra ! Lastbilarna lämnar allt övrigt att önska, hemma i Sverige kör man i 83-87 km/h här är det rena formel 1 förarna. Jag vet inte hur många som körde om mig igår och jag höll stadigt 93-97km/h !!! Det känns när en stor långtradare kör om hela husbilen skakar till.

Mot solnedgången på autobahn
Toa modell Italien eller äldre !
Golunch på gång
Kryddträdgård i Kroatien
Kryddträdgård i Kroatien II
Kryddträdgård i Kroatien III
Druvodling
På väg igen !

 

Publicerat iResa